Ridläger sommaren 2024 på Säva Ridcenter

Sommartid arrangeras våra omtyckta ridläger för både ridcentrets elever, externa ryttare som vill låna häst och privatekipage med egen häst. Du som lånar häst har samma häst under hela ridlägret. Förutom att du lär dig mer inom ridning och hästhantering så är vi noga med att skapa en bra stämning mellan lägerdeltagarna och ha roligt tillsammans. Om det är varmt passar vi på att åka och bada vid närliggande badplats.

Måltider

Vid dagläger ingår lunch och enklare eftermiddagsfika. Vid övernattning ingår även frukost och middag.
Sista lägerdagen bjuder vi på avslutningsfika.

Matserveringen sker i vårt fina Gästgiveri från 1700-talet.

Dagläger och övernattning

Övernattning sker i vårt Gästgiveri där det finns 5 st sovrum med 4-6 bäddar, vardagsrum samt dusch och toaletter. Du som deltagare kan välja att endast delta dagtid eller om du även vill sova kvar på lägret. Vid varje läger framgår vad totalpriset är och vad som tillkommer om du väljer till övernattning.

Åldersgräns för att sova kvar utan vuxen är fyllda 11 år.

Delta på ridskolans hästar eller delta med egen häst

I ridlägerpriset ingår lån av ridskolehäst till lägret.

I nedan tabell ser du våra vikt & längdgränser som du behöver förhålla dig till, beroende på om du deltar på ridläger med ponny, mix (häst & ponny) eller häst. Ryttare över maxvikt behöver maila till ridlager@savaridcenter.se innan anmälan skickas in.

PonnyBärvikt (kg)Maxlängd på ryttaren (cm)
A-ponny30 kg140 cm
B-ponny45 kg160 cm
C-ponny55 kg165 cm
D-ponny65 kg170 cm
Häst85 kg190 cm


Vill du delta med egen häst får du gärna göra det, skriv det under ”Hästinformation” i anmälningsformuläret. Priset för deltagande med egen häst är detsamma som med ridskolehäst.

Du som kommer med egen häst sköter din box, in och utsläpp, fodring, vattning, mockning i hage och box, visitering etc själv. Vi tillhandahåller box och tillgång till hage. Vi ströar upp boxen inför ankomst, om du vill ströa mer eller behöver fylla på under din vistelse så får du ta med eget strö eller köpa på plats. Du tar med eget foder eller så kan du köpa av oss på plats. Innan hemresan mockar du box och hage ordentligt. Hästen ska vara fullt frisk och i tillräcklig kondition för att orka med två ridpass om dagen.

Anmälan

För att anmäla dig sommarens ridläger så fyller du i formuläret här: https://forms.gle/TWMctJLJJ3ihrFzeA.

Om du inte vill anmäla dig genom länken kan du maila till ridlager@savaridcenter.se så hjälper vi dig över mail.

Har du frågor eller funderingar ber vi dig maila till ridlager@savaridcenter.se, det är även därifrån all information kommer inför ridlägret.


Nivåer

Vi har satt en minimi-nivå på varje ridläger för att säkerställa att anmäld ryttare är på rätt nivå för lägrets tilltänkta upplägg. Om du är osäker på din nivå kan du höra av dig till oss genom att maila ridlager@savaridcenter.se.

Nivå 1.Ingen tidigare erfarenhet av ridning och hästskötsel krävs.
Nivå 2.Kan rida i skritt och trav utan ledare samt sköta hästen själv.
Nivå 3.Enligt nivå 2 samt kan hålla igång galoppen, hoppar enklare hinder
Nivå 4.Enligt nivå 3, samt Hoppning nivå LD & Dressyr nivå LC
Om ryttaren inte uppfyller nivån på ridlägret så kan ryttaren behöva anpassa sig efter övrig grupp enligt instruktörens anvisningar. 

Ridläger för ryttare på högre nivå kan arrangeras på efterfrågan. Då krävs minst 6 deltagare.


Årets ridläger

Fälttävlansridläger

Fälttävlanslägren har inriktning på fälttävlans tre moment: dressyr, hoppning och terräng. Du rider i mindre grupper, två pass om dagen med inriktning på träning, tävling, styrka och kondition. Under fälttävlansridläger v.26 och v.27 kommer du kunna ta fälttävlanskortet mot en extra kostnad.

Fälttävlansläger v.28 är anpassat för barn från ca 10 år som vill lära sig mer om och prova på fälttävlan.

Vår terrängbana har typhinder mellan 60-70 cm. Lägret avslutas med en anpassad startfälttävlan (dressyr, hoppning och terräng).

VeckaDagarAntal dagarMiniminivå på ryttareRek. ålderHäst/ PonnyDaglägerÖvernattning
v.26mån-lör64Tonåring & vuxenMix9 600 kr2 500 kr
v.28tors-sön43fr. 10 årPonny6 400 kr1 500 kr
v.33mån-tors44Tonåring & vuxenMix6 400 kr1 500 kr

Veckoridläger

Välkommen på ett veckoläger med blandad ridning. Här kommer ryttaren få prova flera discipliner, både dressyr, WE, hoppning och lättare terräng. Vi rider två pass per dag, ett lektionspass på ridbanan och en uteritt. Vi delar in grupper efter kunskapsnivå, nivån för att få anmäla sig är en lägsta-nivå och ryttare på högre nivå är varmt välkomna att anmäla sig.

Vecka 33 är anpassat för att förälder & barn ska kunna delta parallellt om man vill det.

VeckaDagarAntal dagarMiniminivå på ryttareRek. ålderHäst/ PonnyDaglägerÖvernattning
v.27mån-lör62+8 årPonny7 500 kr2 500 kr
v.31mån-lör63+8 årPonny7 500 kr2 500 kr
v.32mån-lör62+8 årPonny7 500 kr2 500 kr
v.33 kortläger barnmån-tors42+8 årPonny5 000 kr1 500 kr
v.33 kortläger vuxenmån-tors42+18 årMix5 000 kr1 500 kr

Hoppläger

Välkommen på hoppläger där vi fokuserar extra mycket på hoppning och markarbete. Vi rider två pass per dag, ett lektionspass på ridbanan och en uteritt. En träning på terrängbanan kommer också ske under veckan. Vi delar in grupper efter kunskapsnivå och erfarenhet.

VeckaDagarAntal dagarMiniminivå på ryttareRek. ålderHäst/ PonnyDaglägerÖvernattning
31mån-lör63/4TonåringMix9 600 kr2 500 kr

Vuxenkurser

Kursen för dig seniora ryttare som vill utveckla din ridning och har ridit i flera år. Du kan välja antingen dressyr eller hoppning. Du rider två pass per dag, både på banan men även uteritter. På dressyrkurserna kan ett pass bytas ut mot sitsträning på lina. På hoppkursen kommer man få prova enklare terränghinder också.

VeckaDagarAntal dagarMiniminivå på ryttareRek. ålderHäst/ PonnyDaglägerÖvernattning
v.28 Hoppningmån-ons33+18 årMix4 800 kr1 000 kr
v.28 Dressyrtors-lör33+18 årMix4 800 kr1 000 kr

Halvdagsridläger

Ridläger för de allra yngsta från 4-8 år som vill prova på att vara på ridläger. Deltagarna rider ett pass för- eller eftermiddag beroende på vilket ridläger du väljer. Efter ridningen har ryttarna skötsel och lekar. Vi delar in i mindre grupper efter kunskapsnivå. På ridlägret serveras endast mellanmål som frukt och mackor. Det går att anmäla sig till både för- och eftermiddag och rida heldag.

VeckaDagarAntal dagarNivå på ryttareRek. ålderHäst/ PonnyKostnad
v.25 Eftermiddagmån-ons31+4 årSmå ponnys1 950 kr

Terränginspirerad intensivkurs v.29

Välkommen på terränginspirerad intensivkurs.
Ankomst dag 1 vid kl 15:00, träning kl 18-20. Övernattning och boxplats erbjudes för de deltagare som vill sova kvar. Dag 2 träning kl 10-12, därefter avslutas kursen. I slutet av veckan kommer tränare till gården och möjlighet ges att rida upp för fälttävlanskortet om så önskas, betalning för detta sker i samband med uppridning.

För ryttare med privathäst inkluderar priset även boxplats 1 natt + strö. Foder och mockning sköts av ryttaren själv. Ridskoleryttare ansvarar för att ta in ridskolehästen och sköta om, mocka och släppa ut i hage.

För övernattande gäster: 250 kr/sängplats. Frukost 120 kr med självservice i köket. Tillkommer kostnad för städning om 500 kr, om man inte vill sköta det själv.

Det går bra att delta flera dagar om man önskar det.

KursDagarRek. nivåRek. ålderHäst/ PonnyPris m privathästPris m. ridskolehästÖvernattning
1mån-tis3Ungdom/VuxnaMix1 200 kr1 400 kr250 kr
2tis-ons3Ungdom/VuxnaMix1 200 kr1 400 kr250 kr
3ons-tors3Ungdom/VuxnaMix1 200 kr1 400 kr250 kr
4tors-fre3Ungdom/VuxnaMix1 200 kr1 400 kr250 kr

Betalning

Bokningsavgiften för årets ridläger är 15% av totalbeloppet och betalas inom 14 dagar från anmälan. Om du önskar avbeställningsskydd så betalas detta i samband med bokningsavgiften, det går inte att lägga till i efterhand. 

Instruktioner för betalning av bokningsavgift kommer via mail från oss när vi mottagit din anmälan. Din plats är garanterad först när bokningsavgiften är oss tillhanda. 

Bokningsavgiften avräknas från den totala ridlägerkostnaden vid slutfakturering. Resterande del faktureras under mars/april 2024. Vid anmälan fr.o.m. 1 april 2024 faktureras hela ridlägeravgiften direkt. 

Avbeställningsskydd

Vill du kunna avboka vid akut sjukdom? Möjlighet finns att lägga till ett avbeställningsskydd genom att ange det vid anmälan och betala i samband med bokningsavgiften. Kostnaden för avbeställningsskyddet är beroende på hur många dagar ditt läger är: 3 dagar: 300 kr, 4 dagar: 400 kr, 6 dagar: 600 kr.
Du får då tillbaka hela ridlägeravgiften mot uppvisande av ett läkarintyg. Avbokningen kan ske fram till dess att lägret börjar. Vid sjukdom under lägret, får du tillbaka avgiften för matkostnaden minus de dagar som du har varit på lägret

Avbokningsregler

  1. 90 dagar eller mer till lägret går hela anmälningsavgiften förlorad vid eventuell avbokning.
  2. 90-30 dagar till lägret förutom anmälningsavgift även 25 % av resterande lägeravgift betalas.
  3. 30-10 dagar till lägret förutom anmälningsavgift även 50 % av resterande lägeravgift betalas.
  4. 10-0 dagar till lägret förutom anmälningsavgift även 80 % av resterande lägeravgift betalas.

Praktisk information

Här kommer lite praktisk information om schema, packlistor .

Schema; Första dagen börjar kl 09.30 med upprop och information för lägerdeltagarna samt de föräldrar som vill medverka. Daglägren pågår mellan kl 09.30-17.00. Sista ridlägerdagen avslutas med en uppvisning (föräldrar får gärna komma!) och fika som är färdigt till kl 16.00.

Varje ridlägerdag rider vi två pass blandad ridning som dressyr, hoppning, markarbete, terräng och uteritt. Alla elever får en ”egen” häst att sköta och rida under lägret. De som är på ridläger med särskild inriktning fokuserar mer på sin ”gren”. På kvällarna har vi gemensamma aktiviteter.

Deltagarna sover i vårt Gästgiveri där vi också serverar frukost, lunch, middag och mellanmål. Kom ihåg att meddela om du äter någon speciell kost eller har allergier.

Cafeterian kommer att vara öppen under lägerveckorna och vi kommer ha försäljning av chips, godis, dricka mm. 

Mer information lämnas i samband med uppropet på ridlägerveckan.

Packlista

– Ridkläder, godkänd ridhjälm samt säkerhetsväst (obligatorisk vid hoppning och terräng).
– Stövlar eller skor med klack och gärna shortchaps.
– Badkläder, handduk, lakan och örngott. Kuddar och täcken finns hos oss.
– Regnkläder och extra ombyte (vi rider ibland ut i regnet).
– Hygienartiklar, eventuella mediciner, skavsårsplåster.
– Inomhusskor om du vill, (man kan få stickor från våra trägolv).

Märk dina saker med namn!