På ridskolan finns ca 40 ridskoleponnyer och -hästar i alla storlekar. Våra hästar är snälla och välutbildade. De är alla olika personligheter och har olika styrkor och svagheter som hjälper våra elever att utvecklas och få träna på olika saker. Vi köper hästar av både privatpersoner och hästhandlare och lägger mycket tid på att hitta rätt individer som trivs bra med arbetet på ridskolan, har bra förutsättningar för att hålla sig friska och som ger våra elever en bra ridkänsla.

Våra hästar är väldigt viktiga arbetskamrater och vi jobbar hårt för att de ska ha det så bra som möjligt. De bor alla i box och går ute med kompisar i stora hagar sju timmar per dag. Hästarna fodras med mycket grovfoder i form av hösilage och även extra halm så de ska kunna ha så långa ättider som möjligt. Under sommarmånaderna går hästarna på bete i stora gräshagar dygnet runt förutom när det går lektioner. Vi försöker lära ut förståelse för hästens beteende och hur eleverna bäst ska hantera hästarna så de blir så trygga och nöjda som möjligt.

Vi är noga med att lektionshästar ska få ett så jämnt fördelat arbete sommöjligt och att de får varierande arbetsuppgifter. Under sommarhalvåret rider vi på uteridbanan så mycket som möjligt och alla grupper rider även några pass på vår fälttävlansbana samt har uteritter någon gång per termin. Under vinterhalvåret försöker vi jobba med omväxlande arbete i ridhuset samt se till att hästarna får lufta sig i skogen då och då. Ridskolehästarna som är i fullt arbete går ungefär 2 lektioner per dag, de som är yngre, äldre, under igångsättning eller på väg in i verksamheten rids enligt individuella planer. Hästarna får en längre viloperiod på sommaren mellan terminerna och en kortare på vintern. Däremellan läggs vila in för de hästar som behöver det fysiskt pga ex skador eller mentalt om de behöver vila sig från verksamheten.

Vi har goda samarbeten med veterinärer och en osteopat för att kunna upptäcka problem hos hästarna och åtgärda dem i god tid. Alla hästar får även regelbunden kontroll av munhåla och tänder samt korrigering av bett och utrustning utefter det. Vi har även ett samarbete med Mustang Saddlery för att säkerställa att alla våra hästar har den bäst lämpade utrustningen för sitt arbete.  En till två dagar i veckan kommer vår hovslagare Maja till ridskolan för skoning och hovvård. Alla ridlärare jobbar aktivt för att hästar och elever ska må bra genom bra upplägg på lektionerna, kombinera rätt ryttare till rätt häst samt att se över varje hästs allmäntillstånd, rörelsemönster och utrustning på varje lektion.