På Säva Ridcenter har vi ridlektioner alla dagar i veckan. Vi har grupper för ryttare på alla nivåer och åldrar. Lektionerna är 45 eller 60 minuter långa och i grupperna rider sju eller nio elever.
Vi har också en träningsgrupp tisdagar för endast fem elever.

Nybörjargrupper finns för barn från ca 5-6 år och kurser för vuxna som vill börja eller återvända till stallet.  Vi har snälla hästar i alla storlekar för dig som vill lära dig att rida. Maxvikt för vuxna ryttare är 85 kg. Detta är för hästarnas bästa! Hjälm finns att låna, men vi rekommenderar att du har en egen.

För hästintresserade barn och vuxna som vill prova på att rida har vi  drop-in/prova-på på fredagar och lördagar (barn). Läs mer här.

Du som ridit lite längre rider i nivå 1-6. Här tränar vi dressyr, markarbete, hoppning och fälttävlan. Varje grupp har uteritt två gånger per termin, teori en gång per termin och en lektion körning och terrängträning. Grupperna är indelade i juniorer och seniorer samt efter ridkunskap. Alla ridgrupper har en ridlektion per termin som omvandlas till ett teoritillfälle, oavsett vanlig ridgrupp eller specialgrupp.
Vi har dressyrspecial med sju elever, specialgrupper (hoppning/dressyr/fälttävlan) med fem/sju elever och allroundgrupper (hoppning/dressyr) med nio elever.

Vi arbetar med två undervisningsmetoder. Den vanligaste är ”teoretisk ridundervisning” där ridläraren står på marken och undervisar och den andra metoden, ”praktisk ridundervisning”, är inte så vanlig. ”Praktisk ridundervisning” betyder att ridläraren rider med i gruppen och kan visa övningarna och hjälperna på ett tydligt sätt. Våra ridelever rider ofta med trådlösa hörlurar vilket ger lugnare ridlektioner för både häst och ryttare.

Dressyrspecial, hoppspecial och fälttävlansspecial finns för de som vill träna extra och kanske även tävla. Ryttare som ridit länge och vill tävla kan vara fodervärdar. Vi rekommenderar att du rider två gånger i veckan och sedan funderar på att bli fodervärd. Hör av dig till oss om du är intresserad av att bli fodervärd.


Lektionspriser  (lektionerna betalas månadsvis)

Höstterminen är ungefär 20 lektionstillfällen och vårterminen är något längre – runt 24 lektionstillfällen. Vi fakturerar varje månad.

Hösten börjar vecka 32-51 och det är inga inställda lektioner utan vi har lektioner även under vecka 44 (novemberlovet) och allhelgonahelgen.

Våren är vecka 1-24 och det är lektioner alla dagar men inte påskdagen, 1 maj , Kristi Himmelfärdsdagen och  pingstafton. Vi har lektioner på nationaldagen den 6 juni. Vi har lektioner alla andra dagar, även sportlov och påsklov.

Lektionspriser fr.o.m. HT23

Junior nybörjare 45 min 279 kr/gång
Junior N1 och uppåt (0-18 år) 60 min 339 kr/gång

Senior över 18 år 60 min (9 elever), 379 kr/gång
Senior över 18 år 60 min (7 elever), 439 kr/gång

Dressyrspecial 60 min (max 7 st)per lektion 399 kr junior/439 kr senior (Måndagar-Torsdagar)
Träningsgrupp 
(max 5 st), per lektion 529 kr junior och senior. (Tisdagar)

Specialgrupper där det krävs att du rider minst en lektion per vecka i en ordinarie grupp för att få delta:
Hoppspecial 45 min + 15 min framridning (max 7 st), per lektion 399 kr junior & 439 senior. (Fredagar & lördagar)
Hoppspecial 60 min + 15 min framridning (max 8 st), per lektion 399 kr junior & 439 kr senior (Finns ingen grupp i dagsläget)
Fälttävlansspecial 60 min (max 5 st) per lektion 479 kr junior & senior. (Måndagar)

Egen häst ger 63 kr avdrag på ridlektionspriset


Fakturabetalning för ridlektioner

Lektionerna faktureras månadsvis. Vi mailar ut fakturorna till samma mail som du använder för att logga in i elevportalen Hippocrates om ni inte har uppgett en separat mail för fakturor. Vill du hellre ha faktura via brev så kan du välja pappersfaktura via elevportalen Hippocrates.

Vid månadsfaktura så kan beloppet skilja sig något mellan olika månader, det beror på hur många lektioner som din grupp har under månaden och hur veckorna ligger. Det står alltid på fakturan hur många lektioner du debiteras för.

Om din betalning inte har inkommit i tid och vi måste skicka ut en påminnelse tar vi ut en påminnelseavgift om 60 kronor. Påminnelseavgiften kommer att läggas på nästa faktura som vi skickar till er.

Det går bra att hoppa in och börja under terminen om det finns plats i lämplig grupp. Ofta brukar vi rekommendera att du kommer och provar först och sedan bestämmer dig. När du trivs kommer vi överens och en faktura skickas ut.

Säva Ridcenter AB samarbetar med Säfva Ridklubb. Alla som rider på lektion måste vara medlemmar i klubben. Se www.safvark.se för mer info om klubbens medlemsavgifter och aktiviteter.
Observera att de har eget konto för inbetalningar. När du blir medlem får du en bra olycksfallsförsäkring genom Folksam och medlemstidningen ”Häst och Ryttare” i brevlådan.


Avbokning och igenridning

Om du får förhinder en lektion kan du avboka dig via elevportalen längst upp i menyn. Avbokning måste ske senast 24 timmar innan aktuell ridlektion.  Om du får förhinder närmare ridlektionen än så, så är vi tacksamma om du hör av dig ändå, det underlättar vår hästplanering och kan ge möjlighet till vilodagar för hästarna.

Du kan rida igen i grupper på samma nivå eller en nivå lägre än den du rider i. Gå in via elevportalen uppe i menyn. Där kan du söka efter en ledig plats och boka igenridning själv. Om du rider i en specialgrupp kan du behöva maila till oss för att få hjälp att hitta en igenridning.

Bra att veta om igenridning:

 • Bokas av eleven själv genom elevportalen.
 • Max 10 igenridningar per termin, oavsett antalet avbokningar.
 • Igenridning sker alltid i mån av ledig plats i likvärdig grupp eller grupp på lägre nivå, lediga platser kan inte garanteras från ridcentrets sida.
 • Elevportalen visar lediga platser två veckor framåt i tiden.
 • Det går endast att rida igen efter att det avbokade tillfället har passerat.
 • Din igenridning är endast giltig i 8 veckor från det avbokade tillfället.
 • Om du avbokar din bokade igenridning så räknas den som förbrukad.
 • Igenridningar följer inte med från t.ex. höstterminen till vårterminen och vice versa.

Fullständiga avtal & villkor hittar du här.


Kundinloggningen/Elevportalen

Kundinloggning hittar du här: elevportal.hippocrates.se
Ridskolans kod: SRAB

Via vår kundinloggning kan du se din ridgrupp, önska häst, se fakturor och inbetalningar, avboka ridlektioner och boka igenridning. Du kan även boka in dig på vissa kortare kurser och extraaktiviteter under terminens gång.

Om du har glömt ditt lösenord kan vi återställa det åt dig, maila till ridskolan@savaridcenter.se så hjälper vi dig.


Bra att känna till och tänka på på

 • Kom alltid ca 30-45 minuter innan lektionen till stallet för att göra i ordning hästen.
 • Varje elev måste ha en ledare med sig som kan hjälpa till att göra i ordning och leda häst.
 • Alla elever går gemensamt upp till ridhuset cirka 10 minuter innan lektionen börjar.Hästarna går gemensamt tillbaka från ridhuset till stallet. Gruppen håller ihop på vägen ner.
 • Hästarna har godisförbud! De kan börja nafsa efter elevernas händer och fickor.
 • Inga barnvagnar eller hundar i stallet eftersom det finns olycksrisk.
 • Se till att det är lugnt på läktaren och utanför ridhuset så att inte hästarna och eleverna blir störda.
 • Vårt vita plastade foder på parkeringsplatsen utanför ridhuset väger 450 kg styck. Det är en livsfarlig lekplats!
 • Plasten på balarna går också lätt sönder och då är balen förstörd, det är därför absolut förbjudet att klättra på dem.

Var inte rädd att fråga om hjälp! Alla i stallet vill hjälpa till bara du frågar – vi kallar det Säva-andan!


Lektionsschema & gruppöversikt hittar du i Hippocrates-kalendern

Lektionsnivåerna som vi arbetar utefter hittar du genom knappen nedan