Ridweekend med vänner och familj

Under helgkurserna på Säva gård blandas banpass, antingen i dressyr, markarbete, terräng eller hoppning, med uteritter i den fantastiska naturen runt gården och Sävaån. För dig som väljer en helgkurs med fälttävlansinriktning finns även möjlighet att hoppa utomhus terräng på någon av våra fina terrängbanor. Undervisningen kan anpassas efter gruppens önskemål och vi kan garantera att det blir en intensiv, rolig och utvecklande ridhelg. Helgkurserna arrangeras från slutet av augusti till och med slutet av november och från januari till juni. Ankomst till gården beror lite på vilket helgpaket ni valt.


Kort om våra Helgkurser

Korthelg 3500:- per person

Mysig After Ride & Lördagsbrunch  (Fre-Lör)
Antal lektioner: Två uppsuttna + ett avsuttet i kombination med en trevlig brunch.
Ankomst sker Fredag eftermiddag.

Två dagars träningshelg (Lör-Sön)
Antal lektioner: Fyra uppsuttna.
Ankomst sker Lördag morgon.

Långhelg            5000:- per person

Tredagars med AfterRide på logen & Lördagsbrunch (Fre – Sön)
Antal lektioner: Fyra uppsuttna + ett avsuttet i kombination med en trevlig brunch.
Ankomst sker Fredag eftermiddag.


Boende: Boende på vårt anrika kulturmärkta gästgiveri från år 1663. Gästis som det kallas har många mytomspunna historier om sina besökare genom tiderna samt en gedigen historia där bland annat Carl von Linné är en av alla övernattande gäster!

Ridnivå: Minst två års ridvana krävs.

Antal rekommenderade deltagare per kurs: minst 2 ridande deltagare. max 8 ridande deltagare.

Ålder: Från 15 år (från 8 år på Föräldra-barn-kurserna).

Teoretiskt innehåll: Under brunchen bjuder vi in Anna Sahlgren från Pesa Hästterapi för teoretisk genomgång och diskussioner, anpassat efter helgens inriktning.


Anmälan & betalning

Anmälan skickas till info@savaridcenter.se

Skicka med det datum/helg som passar er bäst & önskad kurs samt deltagares fullständiga:

  • För & efternamn
  • Personnummer
  • Vikt & längd
  • Tidigare erfarenhet av ridning
  • Fullständig adress
  • Telefonnummer
  • E-post för info & faktura
  • Allergier för brunch
  • Särskilda önskemål

Vi återkommer med bekräftelse genom mail. Vid mottagen bekräftelse ska kursavgiften betalas till fullo inom 7 dagar. Anmälan är bindande när bekräftelse gått ut och ingen återbetalning sker vid avbokning.

Betalning sker genom faktura eller swish.
Faktura betalas till BG 5886-9850, swishbetalning skickas till 123 170 07 07, märk betalningen ”Ridweekend, datum, deltagares namn”


Mer information om helgkurserna

Helgkurser med WE-inriktning
Helgkurs med WE-inriktning riktar sig till dig som vill fokusera dels på dressyr och teknikridning på ett lekfullt sätt och samtidigt njuta av de fina ridvägarna och parkliknande herrgårdsmiljön på Säva längs med Sävaån. Varje dag består av ett ridpass, antingen inne eller ute med tekniska utmaningar inom dressyr eller markarbete där olika WE-moment är i fokus. Ridpassen kan anpassas efter gruppens önskemål.

Helgkurser med hoppinriktning
Helgkurs med hoppinriktning riktar sig till dig som vill fokusera på hoppning och markarbete men samtidigt njuta av de fina ridvägarna och parkliknande herrgårdsmiljön på Säva längs med Sävaån. Varje dag består av ett ridpass, antingen markarbete och teknik eller med fokus på banhoppning. Vi försöker i den mån vi kan variera arbetet inne på banan med övningar ute i naturen i kombination med vår moderna no shout in-ear utrustning. Ridpassen kan anpassas efter gruppens önskemål.

Helgkurser med dressyrinriktning
Helgkurs med dressyrinriktning riktar sig till dig som vill fokusera på dressyr och markarbete men samtidigt njuta av de fina ridvägarna och parkliknande herrgårdsmiljön på Säva längs med Sävaån. Varje dag består av ett ridpass, antingen dressyr eller markarbete, eller dressyrarbete ute i naturen i kombination med vår moderna no shout in-ear utrustning. Ridpassen kan anpassas efter gruppens önskemål.

Helgkurser med fälttävlansinriktning
(Kan endast erbjudas som Två dagars träningshelg Lör-Sön eller Långhelg Fre-Sön)
Helgkurs med fälttävlansinriktning riktar sig till dig som vill träna på hoppning både på banan och ute i terrängen. Varje dag består av ett ridpass i någon av de fyra viktiga diciplinerna, dressyr, hoppning, terräng och kondition/styrka. Första ridpasset rider gruppen dressyr, andra banhoppning och därefter på terrängbanan om vädret tillåter. Om det ej är utomhussäsong så erbjuds terränginspirerad hoppning inomhus istället. Som avslut fokuserar vi på styrka/kondition. Ridpassen kan anpassas efter gruppens önskemål.

Familjekurser
Helgkurserna riktar sig främst till vuxna som kommer själva eller i grupp men vi har även särskilda Familjekurser där både föräldrar och barn kan delta och rida i separata grupper. Kontakta oss för att ta reda på när det finns helger speciellt riktade till dig som vill rida med dina barn eller spana in lediga platser på kommande kurser på vår hemsida eller Facebooksida. Under vissa av Familjekurserna har vi en nybörjargrupp för barn, där även barn som ridit mindre än två år på ridskola är hjärtligt välkomna.


Kursens innehåll

Varje dag består av minst ett ridpass om cirka 60-80 minuter. Som regel är det ett pass i ridhuset eller på utebanan. Ridning på terrängbanan anpassas efter säsong och väder. Man har möjlighet att välja olika helgpaket med olika inriktningar (dressyr eller markarbete/hoppning, we eller fälttävlan beroende på kursens inriktning) och en uteritt. Upplägget kan ändras och varieras utifrån gruppens nivå och egna önskemål. Ridundervisningen sker i första hand främst utomhus på våra utomhusridbanor eller fantastiska ridvägar men vid dåligt väder även inomhus i vårt ridhus (20×80 m).

Samling före ridning sker oftast i stallet, ombytta för ridning, varje dag en timme före lektionsstart då hästarna, om de ej redan står inne i stallet, hämtas gemensamt ute i hagen. Vid ankomst och incheckning informeras deltagarna med en kort genomgång av helgens upplägg och rutiner samt hästutdelning. 

Som max kan 14-16 personer delta per helg indelade i två grupper om max åtta ryttare. Varje grupp har sin egen ridlärare. Grupperna delas vanligtvis in per sällskap så att ryttarna kan rida tillsammans med den grupp som de bokat in helgen med alternativt efter kunskapsnivå och riderfarenhet.

Ridvana

För att kunna delta på våra helgkurser krävs att du som rider självständigt har fyllt 15 år (gäller ej Föräldra-barn-kurserna), och har minst två års ridvana samt att du rider regelbundet. Även om lektionerna går att anpassa efter ryttarnas olika behov så är det viktigt att man till exempel kan hantera en häst i galopp ute i terrängen. Är du osäker på om du klarar en helgkurs så kan du alltid kontakta oss eller komma på en privatlektion innan.

Utrustning

Ta med utrustning som lämpar sig för ridning, såsom sko/stövel med klack, handskar, ridbyxor, skyddsväst och hjälm. Hjälmar och skyddsvästar finns även att låna. Kläder för alla väder är naturligtvis också att rekommendera. Se till att utrustning som nyttjats i annat stall inom närtid är ren eller sanerad för att förebygga ev smittspridning. Likaså efter din vistelse hos oss rekommenderar vi alltid att man tvättar kläder/utrustning i 60 grader eller lägger det i en påse i frysen 3 dagar för att arbeta förebyggande.

Boende

Under helgkurserna bor du i eget eller delat rum med självhushåll tillsammans med det sällskap du åker med. Ni lagar er egen mat under kursen ut över lördagsbrunchen och utöver kläder och ridutrustning behöver ni även ta med egna lakan. Ni ansvar för att städa ert boende och kök innan avfärd. I Sävas närhet finns lokala pizzerior samt värdshus att besöka samt en mindre sushi nere i Örsundsbro C bredvid ICA. Önskar man handla i större butiken eller ta del av flera restauranger så tar det ca 20 minuter med bil in till Uppsala. Buss går regelbundet till och från både Uppsala och Enköping med egen busshållplats (ca 150 meter, gångavstånd) med närhet till gästis.

Säva Gästgiveri, år 1961. Fotograf: Johansson, Elis