Säva Ridcenter har sedan hösten 2022 inlett ett samarbete med Mustang Saddlery. De hjälper oss att säkerställa att hästarna har korrekt utformade och passande sadlar, så hästen ska slippa ha ont och få skavsår. Vi passade på att ställa lite frågor, som vi tror kan hjälpa andra också.
Vilka är ni som driver Mustang Saddlery? Varför och när startades Mustang Saddlery?
Vi är idag två mycket drivna hästtjejer som driver Mustang Saddlery, Lina Åkerlind och Denise Gullberg. Vi köpte företaget 2017 av Tina och Per Nerlund, vi hade då båda jobbat på där under ett flertal år. Mustang startades redan 1989 av Tina Nerlund och namnet kommer från det amerikanska bilmärket Ford Mustang. Mustangs fokus har alltid varit på hästens välmående, vikten av starka och friska ryggar och hur ryttarens balans och sits påverkar ekipaget i helhet. Vi har en otroligt kunskap i sadelns uppbyggnad och framförallt olika bomformar och hur formen påverkar hästen. Vikten av att sadeln ska passa mer än att den bara ska ha rätt bomvidd och ligga i balans. Hästen själv måste få möjlighet att välja mellan olika sadlar och bomformer och bestämma vilken den tycker bäst om!
Det som också gör oss lite unika är att vi har en otroligt förmånlig utbytesgaranti som går till så att du får byta in din sadel mot en annan passande sadel och då endast bara betala ett slitageavdrag. Det kan finnas väldigt många olika anledningar till att du behöver byta sadeln, har du en unghäst som växer kommer du behöva byta sadeln ett flertal gånger under åren. Hästarna musklar även om sig och behöver av den anledningen byta sadel. Du kanske vill byta gren från hoppning till dressyr, för oss spelar det ingen roll vad anledningen är. Vårt mål är att alla alltid ska ha en passande och fungerande sadel. Vi kan tack vare vår utbytesgaranti, vår kunskap, vårt unikt stora lager och vår förmåga att stoppa om direkt på plats, alltid hjälpa till att lösa detta.
Hur ser man om hästen inte gillar sin nuvarande sadel eller att den sitter dåligt?
Det här med att se om sadeln inte ligger bra är inte helt enkelt, det är därför det är så otroligt viktigt att ta hjälp. Utgå alltid från att hästen inte är elak, den försöker hela tiden förklara något för oss. Har hästen nyligen ändrat beteendet? Är den tjurig i galoppfattningen, stannar den innan hindren. Vill den inte ta upp ryggen? Glider sadeln väldigt snett? Ligger den för nära manken? Ligger den i balans? Eller ligger den i bakvikt eller framvikt? Kolla alltid upp din sadel om du känner dig osäker, bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite.
Hur går en sadelutprovning till?
Kommer du till vår anläggning går en sadelutprovning till på följande sätt:
Steg 1
Vi börjar med att förklara och visa på hästen hur rätt bomform, inte bara BOMVIDD ser ut. Hästens tredimensionella form måste stämma överens med bommens tredimensionella form! Hästen måste få rätt möjlighet att bära upp sin ryttare på ett korrekt och tillfredställande sätt.
Steg 2
Vi väljer ut ett antal bra sadlar i vårt jättestora lager utifrån hästens form, budget, typ av sadel, eventuellt färgkrav, med mera som vi tycker är de bästa att prova.
Steg 3 – Provridning
Vi rekommenderar starkt att du provrider i ett flertal olika sadlar innan vi vet vilken som är bäst. Har du inte möjlighet att provrida av någon anledning, går det att lösa ändå, kanske det i alla fall går att longera så vi får se hästen och sadeln i rörelse? Det är som sagt väldigt viktigt att se hästen i rörelse, då den inte alls ser likadan ut när den står still som den gör i rörelse och under ryttare.
Det är också mycket viktigt att du som ryttare får känna hur sadeln känns i rörelse. Smaken är som baken, det måste provas och kännas in för att veta vad som passar just dig och din kropp. Vi alla ser helt olika ut. Det är mycket man måste ta hänsyn till. Benlängd, bäckenstorlek, hur hamnar du i sadeln? Har du lätt att trilla framåt, bakåt? Stolsits?
Det är också väldigt, väldigt viktigt att hästen får känna på sadlarna och prova just flera stycken, så hästen själv får visa vilken som är bäst. 8 av 10 hästar visar med förhållandevis tydliga tecken vad de tycker om de olika sadlarna. Det är därför det är så viktigt med OLIKA BOMFORMER så hästen får en ärlig chans att verkligen känna skillnaden. Tåls att komma ihåg är att det är inte samma sak att sadeln passar som att hästen trivs med den. (Jämför om du provar skor. Du kan hitta skor som är lagom stora, men är så obekväma, att du inte skulle drömma om att ens gå ett varv runt kvarteret i dem.) Precis så är det för hästen.
Steg 4
När vi sedan har kommit fram till vilken sadel som är bäst behöver den för det mesta justeras så den blir perfekt till just detta ekipage. Det bästa är att vi kan göra denna justering direkt på plats. Vi kan stoppa om den, byta bomvidd eller vad det nu kan vara som behöver göras. Och för det mesta vill vi att du rider en gång till efter justeringen så vi ser att allt vart så bra som vi hade tänkt oss, annars är det bara att justera lite till. Det är därför det är så viktigt att kunna framförallt stoppa om direkt på plats så det går att se hur hästen reagerar på justeringen.
Hur ofta bör man kontrollera sadeln och göra en sadelutprovning?
Vi rekommenderar att man kontrollerar sin sadel minst en gång om året. Är det en unghäst eller om hästen nyligen har bytt ägare etc. är det viktigt att kontrollera sadeln oftare. Vi rekommenderar alltid våra kunder att kolla sadeln tre-sex månader efter köp av sadel från oss. Byter du sadel kan mycket med hästens kropp hända och då är det viktigt att kolla upp detta ganska snabbt inpå, så hästen inte hinner växa ur sadeln igen. Vi har många kunder som under en period måste komma till oss var tredje månad för att byta eller justera sin sadel för att hästen ändrar sig så otroligt mycket.
Vad är era bästa tips till hästägare, när det kommer till hästens utrustning?
Känner ni er osäkra på er hästs utrustning, ta hjälp. Både när det gäller bett, träns och sadel. Det är många hästar där ute som går och har ont helt i onödan för att kunskapen om hästens utrustning är för dålig. Kom också ihåg att ni själva känner era hästar bäst, känner ni att något inte är som det ska, är det säkert så.
Avslutningsvis, har ni något annat tips ni vill skicka med till våra ryttare?
- Vi ser ofta i vårt yrke att de sadelhängare som är absolut vanligast idag tyvärr gör märken i sadelns stoppning och vi rekommenderar därför att man alltid lägger något tjockt mellan sadelhängaren och sadeln för att undvika dessa tryck.
- Ett annat bra tips är att alltid använda kalvskinnsklädda stigläder på en sadel som har kalvskinnsklädda kåpor, för att skydda kåporna mot onödigt slitage.
- Kom ihåg att ta hand om din sadel väl. Vi rekommenderar att du smörjer av din sadel med en återfuktande glycerintvål efter varje gång du har ridit.