Längden på stigbyglarna kan påverka din ridning på flera sätt, så det är viktigt att hitta rätt längd för att du som ryttare ska kunna prestera så bra som möjligt och samtidigt känna att du sitter bra och stadigt i sadeln. Här är några saker att tänka på när du funderar kring längd på dina stigbyglar:

  1. Korrekt sits: När du har rätt längd på dina stigbyglar så ökar chanserna att du hittar den korrekta sitsen. Du ska kunna stå upp i sadeln med lätthet, utan att behöva luta dig framåt eller bakåt. Din knäled bör vara lätt böjd och du bör ha en linje från örat, genom axeln, höften och ner till hälarna. Om dina stigbyglar är för korta kan det vara svårt att få till den korrekta sitsen och du kan tappa balansen eller känna dig spänd i kroppen.
  2. Säkerhet: Om dina stigbyglar är för långa kan det öka risken för att du ramlar av hästen eller fastnar i stigbygeln. Om du ramlar av din häst kan det orsaka allvarliga skador, så det är viktigt att du väljer en längd som känns säker och trygg för dig.
  3. Komfort: Om dina stigbyglar är för korta kan det öka trycket på dina knän och fotleder, vilket kan göra det obekvämt att rida under längre perioder. Å andra sidan, om dina stigbyglar är för långa kan det skapa spänning i dina höftleder och ländrygg, vilket också kan göra det obekvämt att rida.
  4. Hästens rörelse: Längden på dina stigbyglar kan påverka hur väl du kan följa hästens rörelse. Om dina stigbyglar är för korta kan det vara svårt att följa med i hästens steg och du kan tappa balansen i sadeln. Om dina stigbyglar är för långa kan det vara svårt att kontrollera hästens rörelse och det kan påverka din förmåga att rida med korrekta hjälper.

Generellt sett är det bästa sättet att hitta rätt längd på dina stigbyglar att experimentera med olika längder tills du hittar en som känns bekväm och säker för dig och som hjälper dig att upprätthålla en korrekt position i sadeln.

Här på Säva Ridcenter så hjälper ridläraren dig att hjälpa dig att hitta den perfekta längden på dina stigbyglar när ridlektionen börjar.

Vill du öva lite extra på sits och balans så rekommenderar vi dig att rida en privatlektion. Du kan dessutom önska vilken ridlärare du vill rida för, vi försöker att vara flexibla.

Kategorier: Inspiration