Charlotte Brunius är en av Säva Ridcenters samarbetspartners och hon gjorde sin debut på ridcentret under hösten 2022 när vi hade en clinic i inomhusterräng.

Sedan dess har hon hållit i flera terrängträningar, varit domare på Pay & Cross och i maj är hon assisterande domare på Sugar Cup. Vi passade på att ställa lite frågor till henne, så här kommer både lite mer information om Charlotte men även hennes ryttar- och träningstips!

När började du rida?

När jag var liten, kanske vid 5-6 års ålder, började jag rida på en ridskola/ridläger där de hade islandshästar vid vårt landställe. Sedan dess har jag ridit regelbundet på Djursholms ridskola, Ryttarstadion, Djurgårdens ridskola, haft medryttar- och foderhästar, fram tills jag köpte min egna häst för ca 12 år sedan. 

Vad är ditt fokus under 2023?

När det gäller ridningen med min mer erfarna häst så har vi inte satt en riktig plan då han har lite problem med sina bihålor, så med honom tar jag en dag i taget och hoppas på att kunna tävla när dagsformen är okej. Men förhoppningen är att han ska kunna gå internationell fälttävlan nivå 3* igen, kanske 120-130 hoppning också. 

Med unghästen är vi just nu i en utvecklingsfas, men en dröm är att kvala henne till Breeders i fälttävlan för 5 åriga hästar.

Var det självklart för dig att det skulle bli just fälttävlan?

Nej, jag har alltid tyckt att fälttävlan är för galningar som inte är rädda om sitt liv, men det har alltid varit det jag velat kolla på under Falsterbotävlingarna och det som varit mest spännande. Jag är i grund och botten en dressyrryttare, som köpte en hopphäst för jag tänkte att jag måste passa på att tävla i hoppning så länge jag är ung. Men hästen ville hoppa terräng, så på den vägen bar det. Varken hästen eller jag hade ridit eller hoppat någon terräng innan, så vi har utvecklats och lärt oss tillsammans. 

Vad tycker du är allra viktigast när det kommer till hästens träning?

Att man tänker på hästen i första hand. Träningen ska läggas upp på ett för hästen hållbart sätt, och den ska för hästen vara positivt utformad och bygga upp självförtroendet. När du har fått förtroendet från en häst som litar på sig själv och på dig som ryttare, då kommer ni ha så roligt och utvecklas tillsammans!

Hur ser du om hästen tycker det är roligt med terräng och fälttävlan?

En häst som är pigg och glad med spetsade öron, lyssnar på sin ryttare, söker efter hinder samt vet och förstår sin uppgift, helst allt detta med en ryttare som rider på helt lång tygel, det upplever jag som en häst som älskar att hoppa terräng. Sen att de lägger till en liten brallning, busning eller bockning, det får man räkna med ibland.

Hur håller du dig i form, för att klara av fälttävlan?

Jag och hästen har samma viloperiod, november-december, därefter är det uppstart och full säsong. När det är bra väglag ute försöker jag ta mig ut på en löp- eller cykeltur regelbundet. Jag springer gärna lite längre, typ 6-8 km, men långsamt. Jag simmar när jag känner att kroppen, speciellt axlarna, är lite slitna och behöver rehabiliteras. Yoga försöker jag träna regelbundet året om. Om jag har extra tid under vinterhalvåret försöker jag ta mig till gymmet för lite extra styrkepass. Men generellt blir det oftast inte mer än ett träningspass i veckan.

Vad är dina 3 bästa tips till andra ryttare, när det kommer till att utvecklas inom ridningen?

  1. Fundera på vad du vill med ridningen, börja där så du lägger fokus på rätt saker.
  2. Ta hjälp av en bra tränare som har rätt fokus för det du vill göra och kan hjälpa dig att nå dina mål, lägg upp en plan tillsammans. 
  3. Se till att du samlar in så mycket kunskap och erfarenhet du kan, på olika sätt, men tappa inte bort dig i vad du tror är rätt för dig. 

Avslutningsvis, har du något annat tips du vill skicka med till våra ryttare?

Ha roligt med hästen! Den har inte valt att ha oss på ryggen, och vi ska vara glada och tacksamma för varje minut den önskar bära på oss.


Läs mer om vårt samarbete med Charlotte Brunius

Kategorier: Inspiration