Information till ryttare & föräldrar på Säva Ridcenter

Hej ryttare och föräldrar på Säva Ridcenter!

Det har kommit till vår kännedom att några utav hästarna på ridcentret har fått ohyra i pälsen. Symptomen blir då att de får en hel del kli i pälsen och på huden, små sår och kala fläckar på kroppen. Ohyran är inte smittsam till människor eller andra arter däremot kan människor och andra djur vara smittspridare då ohyran klassas som en kontaktsmitta vilket innebär att vi behöver göra en noggrann och längre åtgärdsplan för att inte riskera återsmitta efter behandling och sanering. Veterinär har varit på besök hos oss under veckan och konstaterat detta samt vi har nu påbörjat behandling av berörda hästar. Hästarna kan fortfarande gå på ridlektioner och andra aktiviteter som vanligt. 

För att hjälpas åt att begränsa spridningen av detta inom ridcentrets hästar måste vi sätta in följande åtgärder, som gäller för alla som rider och vistas på Säva Ridcenter:

☆ Vi sanerar borstar och övrig ryktsaker kontinuerligt, därför kommer vi från och med 26/2-2023 ha alla borstar, hovkratsar m.m. i separata kärl inne i sadelkammaren. När man har använt en borste eller hovkrats färdigt för dagen så stoppar man ner de kontaminerade rykt sakerna i kärlet för smutsiga borstar bredvid varmvattenberedaren. Personal kommer därefter sanera dessa kontinuerligt. 

☆ Med omgående verkan har vi nu därför bestämt att man inte får rykta med utomstående borstar. Man får endast använda de som finns i sadelkammaren. Vissa enstaka hästar har egna borstar fortfarande (Curly, Titanic, Ronja, Melwin som vanligt, de skall även åter i sina respektive ryktpåsar) som ska hänga i sadelkammaren vid respektive hästs sadel. Man får absolut inte låna borstar eller utrustning mellan olika hästar. 

☆ Personalen ansvarar för all utrustning som hästarna ska använda då det kommer vara strikt förbud från och med 26/2-2023 med utomstående och privat utrustning & tillbehör. 

☆ För dig som vistas i flera stall så vill vi påminna om att du alltid bör ha dubbel uppsättning utav ridkläder och utrustning. Samt tvättar/rengör/sanerar din utrustning och ridkläder löpande i 60°c maskintvätt. Den utrustningen som man ej kan tvätta i 60°c maskintvätt sanerar man genom att frysa. Exempel på övrig utrustning (stövlar, skor, chaps, väst, hjälm, spö, handskar) lägg utrustningen i tre sammanhängande dagar i frysgrader (-18°c). 

Vi kommer behandla hästarna och sanerar i stallet flera gånger under hela våren fram till sommaren, men vi behöver ER hjälp för att säkerställa att ohyran inte kommer tillbaka och minska risken för återsmitta samtidigt som verksamheten pågår som vanligt. 

Tack snälla för att ni hjälper oss med detta! 🐎

Kategorier: Nyheter