Välkommen till vårterminens teorivecka

Under våren kommer vi ha en hel vecka full med teori-tillfällen, anpassat för både barn, ungdomar och vuxna. Under v.14, mån-tors, kommer vi ha teori varje kväll där du som elev kan välja att delta på endast en, två, tre eller alla tillfällen, du själv väljer!

Under vecka 14 är det inga ordinarie ridlektioner, dessa teoritillfällen ersätter ridlektionerna. 

Vi har tagit fram pass som passar både yngre och äldre ryttare. Mån-ons kl 17:30 är teorin mer anpassad för barn, mån-ons kl 19:00 är teorin mer anpassad för ungdom/vuxen publik. På torsdagens första pass kl 17:30 är det löshoppning där alla kan delta, både vuxna och barn, på andra passet rekommenderas ungdomar och vuxna.

Du är varmt välkommen att delta på så många tillfällen som du vill, för att passa på att lära dig så mycket som möjligt. Vi räknar med att varje teoripass varar i ca 1-1,5 timme. Vi håller till uppe i ridhuset och cafeterian kommer ha öppet varje kväll och sälja fika, lättare mat samt varm och kall dryck.

Anmälan

Teoripassen är självklart helt gratis för dig som ridskoleelev och förälder till ridskoleryttare, oavsett om du vill delta på 1, 2 eller alla 8 teoripass. För att vi ska kunna förbereda oss så uppskattar vi att veta hur många som kommer till varje pass, därför önskar vi att du skickar in en anmälan genom nedan länk.


Teoripassen som du som ridskoleryttare kan anmäla dig till

3/4 Måndag: 

17:30: Visa häst för hand tillsammans med Jenny
19:00: Tömkörning med Elsa

4/4 Tisdag: 

17:30: Visitering med Jenny
19:00: Hästens anatomi med Anna Sahlgren

5/4 Onsdag: 

19:00: Dressyrclinic för barn, ungdom & vuxna med Sara

6/4 Torsdag: 

17:30: Löshoppning med Elsa
19:00: Löshoppning med bedömning med Elsa


Vad kan du förvänta dig av de olika teoripassen?

Visa häst för hand med Jenny

Välkommen på teori där Jenny kommer lära dig hur man visar hästen för hand. Hästen visas för hand vid bedömning av hästens exteriör (till exempel under 3-års test) samt vid veterinärbesiktning. Du kommer även lära dig hur man berättar om hästens stamtavla och vad som kännetecknar hästen. 

Tömkörning med Elsa

Lär dig mer om tömkörning och se när vi tömkör en av ridskolans hästar! Tömkörning är ett mycket bra komplement i hästens träning och utbildning. Det kan också vara en viktig del i rehabiliteringsträningen efter t.ex. ryggproblem eller hälta. Tömkörning ger möjlighet att träna hästen utan ryttarens inverkan på rörelsemekaniken och man kan stärka muskulaturen på ett bra sätt. Att tömköra är en konst och kräver mycket träning.

Visitering med Jenny

Lär dig visitera din häst! Vi går igenom hur du kan kontrollera att din häst mår bra. Under kvällens lektion går vi igenom hur du på ett enkelt och säkert sätt kan se och känna igenom hästens kropp. Vi går igenom områden som är extra viktiga och vad man kan leta efter. Självklart får ni öva på att känna, lyssna och ställa frågor. 

Hästens anatomi med Anna Sahlgren

Vi tittar på hur hästen ser ut både utanpå och under huden såsom muskulatur, skelett, leder mm. Vidare kollar vi på hur organen ligger och hur dessa påverkar hästens funktion. Under kvällen går vi igenom hur olika strukturer känns och vilken funktion dessa har. 

Dressyrclinic med Sara

Välkomna till dressyrclinic för barn/ungdom/vuxna där vi kommer prata ryttarens sits och inverkan samt utbildningsskalan och visa lite olika rörelser. Du kommer få se ridinstruktör Elsa och Jenny som kommer visa övningar på ridskolans hästar.

Löshoppning med Elsa

Löshoppning används för att stärka hästens självförtroende och taxering. Vi går igenom genomförande från början till slut och kollar på olika hästar och deras olika förutsättningar. Om du vill kunna hjälpa till med att hålla häst eller stå inne på löshoppningsbanan måste du ha med handskar och hjälm.

Löshoppning med bedömning med Elsa

Vi kommer löshoppa några av ridskolans hästar och kommer därefter tillsammans diskutera och bedöma hur det gick för varje häst.


Har du frågor eller funderingar om vår teorivecka eller om något specifikt teoripass?
Vänligen hör av dig till aktiviteter@savaridcenter.se.

Kategorier: Nyheter