Ridlektioner

 

På Säva Ridcenter har vi ridlektioner alla dagar i veckan. Vi har grupper för ryttare på alla nivåer och åldrar. Lektionerna är 45 eller 60 minuter långa och i grupperna rider sju eller nio elever. Vi har också en träningsgrupp tisdagar för endast fem elever.

Nybörjargrupper finns för barn från ca 5-6 år och kurser för vuxna som vill börja eller återvända till stallet.  Vi har snälla hästar i alla storlekar för dig som vill lära dig att rida. Maxvikt för vuxna ryttare är 85 kg. Detta är för hästarnas bästa!  Hjälm finns att låna.

För hästintresserade barn och vuxna som vill prova på att rida har vi  drop-in/prova-på på fredagar och lördagar (barn). Läs mer nedan.

Du som ridit lite längre rider i nivå 1-6. Här tränar vi dressyr, markarbete, hoppning och fälttävlan. Varje grupp har uteritt två gånger per termin, teori en gång per termin och en lektion körning och terrängträning. Grupperna är indelade i juniorer och seniorer samt efter ridkunskap. Vi har dressyrspecial med sju elever, specialgrupper (hoppning/dressyr) med sju elever och allroundgrupper (hoppning/dressyr) med nio elever.

Vi arbetar med två undervisningsmetoder. Den vanligaste är  ”teoretisk ridundervisning” där ridläraren står på marken och undervisar och den andra metoden ”praktisk ridundervisning” är inte så vanlig. ”Praktisk ridundervisning” betyder att ridläraren rider med i gruppen och kan visa övningarna och hjälperna på ett tydligt sätt. Våra ridelever rider ofta med trådlösa hörlurar vilket ger lugnare ridlektioner för både häst och ryttare.

Dressyrspecial och hoppspecial finns för de som vill träna extra och kanske även tävla. Ryttare som ridit länge och vill tävla kan vara fodervärdar. Vi rekommenderar att du rider två gånger i veckan och sedan funderar på att bli fodervärd. Läs mer om fodervärdar under fliken fodervärdar.

Du kan boka privatlektioner mellan kl 10-13 på söndagarna. Ibland har vi också extra aktiviteter.  Kolla i kalendern på hemsidan.

Betalning
Lektionerna faktureras terminsvis delat på två fakturor. Vi mailar ut fakturorna, vill du hellre ha faktura via brev så kan du välja det via din kundinloggning.

Vårterminen är ungefär 24 gånger och höstterminen 20 gånger. Det är inget uppehåll under hösten utan lektion varje vecka. Under våren brukar det vara inställt fyra gånger, Påskdagen, Kristi Himmelfärdsdagen, Pingstafton och vår Hästivaldag den 1 maj då du är välkommen på öppet hus och show kl 12-16.

Det går bra att hoppa in och börja under terminen om det finns plats i lämplig grupp. Ofta brukar vi rekommendera att du kommer och provar först och sedan bestämmer dig. När du trivs kommer vi överens och en faktura skickas ut.

Avbokning/Igenridning
Om du får förhinder en lektion kan du avboka dig via vår hemsida och din kundinloggning längst upp i menyn på första sida. Avbokning måste ske innan kl 12 på vardagar och söndagar samt senast kl 06.00 för ryttare som rider på lördagar.  Om du får förhinder senare under dagen så är vi tacksamma om du hör av dig ändå, det underlättar vår hästplanering.

Din avbokning kan ridas igenom inom en månad i mån av plats. Du kan rida igen i grupper på samma nivå eller en nivå lägre än den du rider i. Gå in via vår kundinloggning på hemsidans första sida. Där kan du söka efter en ledig plats och boka igenridning själv. Systemet visar lediga platser en vecka framåt i tiden. Det går endast att rida igen efter att det avbokade tillfället har passerat.

Om du av någon anledning vill avsluta terminen går det bra då brukar vi sätta in pengarna igen.

Kundinloggningen
Via vår kundinloggning kan du avboka dina lektioner och boka igenridning. Tänk på att boka igenridning inom samma ridperiod och absolut inom samma termin. De avbokade lektionerna ligger kvar i systemet en månad efter du avbokat. Du kan boka igenridningar på samma nivå eller lägre från samma dag du avbokat och en vecka fram. Du kan även boka in dig på vissa kortare kurser och extraaktiviteter under terminens gång. På din kundinloggning kan du se dina fakturor och personuppgifter samt ändra dem vid behov. Om du har glömt ditt lösenord kan vi återställa det!

Vill du eller ditt barn prova-på?

För barn från ca  3 till 12 år

För barn har vi ridning fredagar kl 15.30-16.30 (anmälan senast kl 12.00 samma fredag, men det går bra tidigare!) och lördagar kl 10.00-11.00 (anmälan senast 18.00 kvällen innan, men det går bra tidigare!). I lektionen ingår ca 30 minuters ridning men också skötsel och hästhantering. Kostnaden 180 kr betalas på plats. Max 9 elever.

Vi startar nybörjargrupper för barn om det finns efterfrågan!  Hör dig för om det finns plats! Lektionerna är 45 minuter och kostar 217 kr.  Lektionstiden inkl teori  är ca 2 timmar om du räknar med att sadla, tränsa och avsluta ridningen. Nedan finns lite att tänka på när du börjar hos oss.

 

För vuxna/seniorer

Normalpris för vuxen är 307 kr per gång och lektionerna är 60 min, 9 elever per grupp. När du provat i din grupp och bestämt dig faktureras du lektionskostnaden för terminen. Vi har också specialgrupper med 7 elever som har hoppning och dressyr samt renodlade 7 personers dressyrgrupper. Dessa är också 60 minuter och kostar 364 kr per lektion.  Se mer info i prislistan nedan. Om du är helt nybörjare rekommenderar vi att du tar några privatlektioner innan du börjar i en ridgrupp. Nedan finns lite att tänka på när du börjar hos oss.

Anmälan till alla tillfällen görs i första hand på mail: info@savaridcenter.se, i andra hand SMS till 0733 60 60 69 (Nina)

Kom alltid ca 30-45 minuter innan lektionen till stallet för att göra i ordning hästen.
Hjälm och säkerhetsväst finns att låna i stallet.
Köp av säkerhetsskäl egen hjälm så snart eleven vill fortsätta rida.
Tag på oömma och varma kläder samt rejäla skor som ger stöd i stigbygeln.
Varje elev måste ha en ledare med sig som kan hjälpa till att göra i ordning och leda häst.
Alla elever går gemensamt upp till ridhuset cirka 10 minuter innan lektionen börjar.
Hästarna går gemensamt tillbaka från ridhuset till stallet. Gruppen håller ihop på vägen ner.

Hästarna har godisförbud! De kan börja nafsa efter elevernas händer och fickor.
Inga barnvagnar eller hundar i stallet eftersom det finns olycksrisk.

Se till att det är lugnt på läktaren och utanför ridhuset så att inte hästarna och eleverna blir störda.
Vårt vita plastade foder på parkeringsplatsen utanför ridhuset väger 450 kg styck. Det är en livsfarlig lekplats!
Plasten på balarna går också lätt sönder och då är balen förstörd, det är därför absolut förbjudet att klättra på dem.

Avboka senast kl 12.00 samma dag via ditt konto på hemsidan.
Eleven ska rida igen helst inom en månad och absolut innan terminen slutar.
Igenridningarna försvinner när en ny termin börjar.

Har du inget konto? maila info@savaridcenter.se, kanske saknar vi elevens personnummer.
För olycksfallsförsäkring och medlemstidning ska eleven bli medlen i Säfva ridklubb.
Hur det går till står på klubben hemsida www.safvark.se

Faktura skickas ut vid två tillfällen under terminen.
Kolla regelbundet på vår hemsida www.savaridcenter.se och på fb.

Var inte rädd att fråga om hjälp! Alla i stallet vill hjälpa till bara du frågar – vi kallar det Säva-andan!

Lektionspriser  (lektionerna betalas terminsvis, 2 fakturor per termin)

Höstterminen är ungefär 20 lektionstillfällen och vårterminen är något längre – runt 24 lektionstillfällen. Vi fakturerar varje termin två gånger, 10 respektive 12 gånger beroende på antalet veckor.

Hösten börjar vecka 32-51 och det är inga inställda ridningar utan vi har lektioner även under vecka 44 (novemberlovet) och allhelgonahelgen.

Våren är vecka 1-24 och det är lektioner alla dagar men inte påskdagen, den 1 maj då det Hästivalen – vår familjedag för alla mellan kl 12-16, Kristi Himmelfärdsdagen och  pingstafton. Vi har lektioner på nationaldagen den 6 juni. Vi har lektioner alla andra dagar, även sportlov och påsklov.

Vi fakturerar två gånger under hösten och våren och delar upp avgiften för terminen på två separata fakturor. Första fakturan för hösten gäller v 32-41 (augusti – halva oktober) och betalas senast sista juli. Den andra fakturan gäller för vecka 42–51 och(för halva oktober-december) och betalas sista oktober .

Första fakturan för våren gäller ridning vecka 1-12 (januari-mars) och betalas senast 31 december. Nästa faktura gäller v 13-24 (april-juni) och betalas senast den 28 februari.

Säva Ridcenter AB samarbetar med Säfva Ridklubb. Alla som rider på lektion måste vara medlemmar i klubben. Det kostar 225 kr per år för ungdom under 18 år och 275 kr om du är över 19 år. Se www.safvark.se för mer info om klubbens aktiviteter. Observera att de har eget plusgiro. När du blir medlem får du en bra olycksfallsförsäkring genom Folksam och medlemstidningen ”Häst och Ryttare” i brevlådan.

Egen häst avdrag 60 kr på ridlektionspriset

Junior nybörjare 45 min 221 kr/gång
Junior N1 och uppåt (0-18 år) 60 min 269 kr/gång

Senior över 18 år 60 min, 307 kr/gång
Hoppspecial 45 min + 15 min framridning (max 7 st) eller 60 min (max 8 st), och det krävs att du rider en lektion ytterligare/vecka, = 327 kr junior/364 kr senior, fredagar och lördagar.

Dressyrspecial 60 min (max 7 st), per lektion 327 kr junior/364 kr senior
Specialgrupp 60 min, (max 7 st),
  per lektion 327kr junior/364 kr senior
Träningsgrupp,  (max 5 st) tisd kl 20-21,  per lektion 440 kr junior och senior.

Privatlektion ridskolehäst (endast dressyrträningar)

45 min 1 person 750 kr/person (hästhyra + ridinstruktör)
45 min 2 personer 575 kr/person
45 min 3 personer och uppåt 450 kr/person

30 min sitsträning per person 425 kr

Privatlektion egen häst (endast dressyrträningar)

45 min 1 person egen häst 550 kr/ekipage
45 min 2 personer egen häst 375 kr/ekipage
45 min 3 personer egen häst 300 kr/ekipage

Fodervärd junior 3.900 kr/månad
senior 4.300 kr/månad

Boxhyra (helinackordering) priserna inklusive moms

Förmån för dig som är uppstallad! Om du rider på ridskolan får du avdrag 60 kr/lektion
Boxhyran är: ponny 4.800 kr/månad, häst 5.100 kr/månad

Var noga att läsa igenom ridhusreglerna. Det viktigaste är att inga privata lektioner, longeringar, hoppning eller tömkörning är tillåtet om halva ridhuset är upptaget. Ridhuskort faktureras (priserna inklusive moms) maila och uppge namn, hästens namn och ev faktureringsmail/adress.
Halvår                                jan-juni/ juli-dec 2.500 kr
Vinterkort                      okt-mars     3.500 kr gäller per häst, 3.000 kr för andra hästen
Sommarkort                 april-sept     2.000 kr per häst, 1.750 kr för andra hästen
Helår                                  jan-dec         5.000 kr gäller per häst, 4000 kr för andra hästen

Månad Vi har inte månadskort för det blir för svårt att administrera.
Företag 1000 kr/månad  (exkl moms)

Här nedan visas en översikt över våra grupper. Halva ridhuset är normalt sett ledigt för privatryttare. De tillfällen då hela ridhuset är upptaget under ordinarie lektionstid är utskrivna i schemat. Information om när ridhuset är upptaget för extra aktiviteter finns i kalendern. Lektionsplanering finns också i en pärm i stallet!

Måndagar
Hela ridhuset upptaget kl 18-21
17.00-18.00 N4 junior
17.00-18.00 N1 jr
18.00-19.00 N3 junior
18.00-18.45 Nyb junior
19.00-20.00 Nyb junior
19.00-20.00 N4 Dressyrspecial max 7 st
20.00-21.00 Nyb vux
20.00-21.00 Nivå 5 senior 

Tisdagar
Halva ridhuset ledigt 17-18
17.00-18.00 N2 junior
Hela ridhuset upptaget kl 18-21
18.00-19.00 N3 junior

18.00-19.00 N6 junior
19.00-20.00 N4 vux
19.00-20.00
N6 Träningsgrupp (max 5 st)
20.00-21.00 N1 vux
20.00-21.00 N4 Dressyrspecial (max 7 st)20.00-21.00 

Onsdagar
Hela ridhuset upptaget kl 17-20
17.00-18.00 N4 junior
17.15-18.00 Nyb junior

18.00-19.00 N4 junior
18.00-18.00 N1 junior
19.00-20.00 N3 junior
19.00-20.00
N6 dressyrspecial max 7 st
Halva ridhuset ledigt 20-21
20.00-21.00 Nivå 5 senior

Torsdagar
Halva ridhuset ledigt 17-19
17.15 -18.00 Nyb junior
Hela ridhuset upptaget  kl 19-21
18.00-19.00 N1 junior
18.00-19.00 Nivå 3 junior
19.00-20.00 Nivå 6 dressyrspecial max 7 s
19.00-20.00 N2 junior
20.00-21.00 N1 vux
20.00-21.00 Nivå 5 senior 

Fredag
Halva ridhuset ledigt 14.30-17.30
14.30-15.30 N5 senior
15.30-16.30 Knatteridning (anmäl när du vill men inte senare än kl 12.00 samma fredag). 
16.30-17.30 N2 junior 
17.30-18.30 N3 junior
17.30-18.30 Nyb junior
18.15-20.30 Banbygge, framridning och hoppning  – Obs! hela ridhuset upptaget 17.30-21.00
18.30-19.30 Nivå 5 Hoppspecial hästar  OBS! Rider fram från 18.15.
19.15-20.15 Nivå 5 Hoppspecial ponnyer OBS! Rider fram från 19.00

Lördag
Hela
ridhuset upptaget mellan kl  10-15!
10.00-11.00 Hoppspecial(varje vecka, samt ojämna eller jämna veckor)
10.00-11.00 Prova-på knatte i ridhuset (anmäl när du vill men inte senare än kl 18.00 fredagen innan)
11.00-12.00 N 4 junior
11.00-12.00  N 2 ungdom/vux 
12.00-13.00 N6 junior
12.00-12.45 Nyb junior
13.00-14.00 N5 junior
13.00-14.00 N2 junior
14.00-15.00 Nivå 4 junior
14.00-14.45 Nyb jr 

Söndag
Privatlektioner i halva ridhuset söndag fm till 14
Hela ridhuset upptaget 16-19

16.00-17.00 N4 junior
16.00-17.00 N1 junior

17.00-18.00 N2 barn
17.00-18.00 N3 Junior
18.00-19.00 N4senior
18.00-19.00 N4 junior

Halva ridhuset ledigt 19-20
19.00-20.00 Nivå 5 senior
20.00-21.00 N1 vux

MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG
10.00 – 11.00 Vi försöker harva ridhuset förmiddagar kl 09.30-10.30 på vardagarna      
11.00 – 12.00      
12.00 – 13.00      
13.00 – 14.00  
14.00 – 15.00  
15.00 – 16.00        
16.00 – 17.00        
17.00 – 18.00 N4 jr + Nyb jr
Helt upptaget
N1 jr halva ledigt N2 jr+17.00 N1 jr
Helt upptaget
N1 jr
Halva ledigt
18.00 – 19.00 N3 jr + N6 jr
Helt upptaget
N2 jr + N4 jr
Helt upptaget
Nyb jr+N3 jr
Helt upptaget
N3 jr
Halva ledigt
19.00 – 20.00 N4 vux + Nyb jr
Helt upptaget
N5 vux+ TG6 vux
Helt upptaget
DSN6 Halva ledigt Nyb jr  + N6
Helt upptaget
20.00 – 21.00 N5 vux Dressyr Spec 4+ Nyb vux
Helt upptaget
N5 vux N4 vux
       
FREDAG  Tider helg LÖRDAG SÖNDAG
 09.30-13.30 Träning 10.00 – 11.00 N4 hopp
Helt upptaget
Kolla extraaktiviteter
Paulo Bastos ojämna veckor 11.00 – 12.00 N2 jr+N2vux
Helt upptaget
sms:a 0733606069 (Nina)
  12.00 – 13.00 N1 jr + N5 jr
Helt upptaget
 
13.00 – 14.00 N1 + N4 jr
Helt upptaget
Ibland privatlektioner jämna veckor
14.30 N4 vux 14.00 – 15.00 N3 jr
15.30  prova på barn 15.00 – 16.00 Kolla extraaktiviteter
16.30 N2 Jr
Halva ledigt
16.00 – 17.00 www.savaridcenter.se 16.00 N1 jr

 

17.30  N5
Halva ledigt till 18.15
17.00 – 18.00 www.safvark.se (klubben) 17.00 N4 jr+ N1 jr
Helt upptaget
18.15  N6 hopp
Helt upptaget
18.00 – 19.00   N3 vux + N3 jr
Helt upptaget
19.15 N6 hopp
Helt upptaget
19.00 – 20.00   N5 vux
20.00 – 21.00   Nyb vux
LEKTIONSNIVÅER Nivåerna är som en vägledning.
När du kan det som är på din nivå brukar det vara dags att gå till nästa. Precis som i skolan
Ridning Ridbanans vägar Teori Hoppning
Knatte  Prova på – glädje – intresse – nyfikenhet!      
       
Nybörjare Ridhusregler Snett igenom Hästens hem Bommar
ca 1 år Facktermer Vänd rätt upp Stallregler/säkerhet  
Leda hästen Volt tillbaka Uppbindning  
Utbilningsskalan: Upp- & avsittning Vänd över ridbanan Täcken  
Takt och balans Tygelfattning Stora mittvolten Borstning  
Start, stop, svänga Sadling och tränsning  
Balansövningar Benskydd  
Skritt, trav (lättridning) Persedelvård  
Bom- & konbanor Hästens färger  
Nedsittning i trav Leda häst  
Rida ut (ridläraren till fots)  
Lekar  
Ridning i terräng  
Körning med ledare  
HT Bronshästen/VT Silverhästen      
     
N1  Rätt nedsittningsben Volt i skritt Stallmiljö Cavaletti
ca 1 år  Lodrät & lätt sits På volterna Sadling och tränsning H: 50 cm
Galopp Vänd halvt igenom Hästens beteende/säkerhet P: 30-50 cm
Utbildningsskalan: Travbommar Bågar efter långsidan Hästens delar  
Tack och balans Cavaletti Kvartslinjen Hästens färger och tecken  
Galopp över bom Uteritt – regler  
Rida i skritt och trav utan ledare  
Rida ut (ridläraren till fots)  
Enkla terränghinder  
Körning utan ledare i ridhus  
Termin 1 Guldhästen, Termin 2 Ryttarmärke 1 specialprogram (skritt/trav)   
       
N2 Befästa lodräta sitsen 2-3 serpentinbågar över ridb. Ryttarens hjälper LD-20 cm
ca 1 år Bomserier och cavaletti Byt om volt Raser D-ponny + H: 60 cm
Enklare hinder Hörnlinjen Hästens utrustning  A-C-ponny: 30-50 cm
Utbildningsskalan: Sidförande övningar Hästvett och attityd  
Takt och balans Övergångar Visitering  
Hörnpassering Enkel foderlära  
  Tempoväxlingar Uteridning/allemansrätt  
  Kunna rida helt utan ledare  
  Rida ut (ridläraren med cykel)  
  Rakriktning  
  Enkla terränghinder, bank, vatten  
  Körning på utebanan  
  Ryttarmärke 2 specialprogram (skritt/trav/galopp)  
         
N3 Ställa/böja Öka/minska volten Horsemanship LD-10 cm
ca 1 år Befästa galoppfattn./avbrott till skritt Vänd igenom volten Stallmiljö/rutiner D-ponny + H: 70 cm
Galoppfattning fr skritt Vänd över halva ridbanan Enkel sjukdomslära A-C-ponny: 40-60 cm
Utbildningsskalan: Halt 4 serperpentinbågar över ridb. Hästens skötsel  
Lösgörande Halvhalt Förlängda hörnlinjen Foderlära forts.  
Framdelsvändning Ridvägar utan tät Grundregler för tävling/TR  
Skänkelvikning Åka med häst/transportera  
Volt 15 m i trav Olika hindertyper  
Hinder i följd, rytmövningar, räkna språng Häst vid hand  
Studs  
Uteritt i grupp  
Terränghinder, olika typer  
Körning, konkörning  
Ryttarmärke 3 program LC  
       
N 4 Befästa lätta sitsen Kadrilj ridvägar Utbildningsskalan LD
ca 2 år Mellangångarter Kadrilj samarbete Hästens arbetsform H:80-90 cm
och  Arbeta hästen i rätt form Hindertyper och anridning C-D-ponny: 70-80 cm
Volt 15 m i galopp Anatomi  
N5 Ryggning Signalementsbeskrivning  
ca 2 år Bogen in, tagen bakdel Sjukdomslära  
Gymnastikhoppning Bandagering  
Utbildningsskalan: Relaterade avstånd Munderingens inpassning  
Kontakt/stöd Hoppning högre hinder m hjälphinder Hjälptyglar  
Bakdelsvändning Mental träning  
Förvänd fattning Allemansrätt och trafikregler  
Terrängbana Longering/sitsträning  
Körning, precision, dressyr, maraton    
Ryttarmärke 4 – program LB  
         
N6 Dubbla tyglar inför kandar Forts utbildningsskalan LD
Efter färdighet Analysera sin ridning Självständig ridning H:80-90 cm
Skolor Djurskyddslagstiftning C-D-ponny: 70-80 cm
Utbildningsskalan: Förvänd galopp Sjukdomslära forts.  
Schwung/samling Volt 10 m i trav Teoriridning  
Enkla byten Olika tävlingsformer  
Avståndsbedömning Tömkörning  
Kombinationer  
Terränghoppning  
Självständig ridning  
Körning, tävling    
Ryttarmärke 4 – program LA  
   
Specialgrupper Utveckla sin färdighet inom vald disciplin och avancera inom tävling upp till LA.  

 

           
           
           
           
           
           
           
         
           
           
           
         
     
       
     
       
       
  .