Hjälp oss hindra smittspridning av kvarka till vår ridskola!

Den allvarliga sjukdomen kvarka har tyvärr konstaterats i Enköping den 10 oktober. Bakterien sprids genom noskontakt hästar emellan, genom gemensamma vattenhoar eller att människan får bakterien på sig och tar den med sig i kläder, skor eller hästutrustningen, hyrtrailer osv.

Nu måste vi göra allt för att inte sprida kvarkan. Kvarka är en farlig sjukdom som kan leda till allvarlig och smärtsam luftsjukdom med varbölder i huvudets lymfknutor. (Lite som halsfluss hos människor). De kan också ha lindrigare symtom som liknar en vanlig förkylning.

Sjukdomen är mycket smittsam. Om ett stall får konstaterad kvarka blir stallet eller delar av stallet satt i karantän av veterinär och det kan ta upp till ett halvår innan stallet får öppna igen. Inga hästar i det stallet åka ut och tävla eller träna – även om de inte är smittade.

Nu behöver vi din hjälp! Var noga med att inte ha samma kläder/handskar eller skor/ridstövlar och att tvätta händerna om du har varit i något annat stall eller klappat någon annan häst.

När du är ute och tävlar se till att inte klappa andra hästar och låt inte din häst nosa eller vara nära någon annan. Hyr inte trailer om du inte är säker på att trailern är ordentligt sanerad. Dela inte transport med okänd häst. På träningar – se till att inte låta hästarna nosa eller vara nära varandra. Tänk på att hästen är smittsam 24-48 timmar innan det syns!

Mer information finns på hemsidan hos Statens Veterinärmedicinska Anstalt

http://sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/kvarka-hast