Där konsten slutar tar våldet vid

Dagens tävlingar på Rönningens RK förflöt förvånansvärt snabbt med tanke på att det var en ponnyhopptävling. Redan kl 14 lastade vi in de sista hästarna för hemfärd och då hade vi gjort totalt 20 starter från Säfva RK.

Första klassen (50-80 cm) inleddes med en trupp svart Säva-shettisar med ryttare som gjorde jättefina insatser. Cecilia/Peter, Marika/Stina och Sara/Tiffany nollae och fick med sig en clear round-rosett hem medan Hanna hade lite svårare att övertyga Nelly om att hoppning på bortaplan var en bra idé och de fick tyvärr ett stopp där Hanna råkade sitta av (eller ”pluppa av” som vi brukar säga om shettisryttarna som har så kort bit ner till marken).

Lisa/Helmut hade lite problem första varvet på banan men kom runt felfritt på andra försöket. Sanna fick också kämpa lite med Jindra som hade egna åsikter om vägen men var felfri på hinder.

Kristin/Schamilia gick felfritt liksom Linda/Mandy som lyckades med sin första nolla ute!

I andra klassen (60-90 cm) hade Lisa och Sanna lite problem med bångstyriga ponnyer så båda fick lämna banan halvvägs efter lite för många stopp. Kristin/Schamilia gjorde en kanonbra grundomgång och sen vände Kristin lite väl snävt på ett hinder i omhoppningen vilket ledde till att ekipaget missade ett av hindren. Indra var inte lika samarbetsvillig (men supersnabb!) så hon och Kristin fick två stopp samt två tidsfel.

Linda/Bimlis och Linn/Erika fick varsitt stopp på det förskräckliga hinder nummer 3 som gav många fel i klassen (antagligen på grund av en lång anridning där det ar svårt att hålla igång galoppen)  medan Linda/Mandy kom runt med ett pet på samma hinder och Linn/Stefano fick ett topp på första hindret.

Så var det då äntligen dags för lagklassen och där hade vi inte vår bästa dag. Indra hade växlat ner tempot betydligt men var inte mer avslappnad för det så hon och Kristin stannade ut sig. Maja och Bimmis var nästa ekipage och de gjorde en fin runda med ett oturligt stopp och en rivning på ett av hindren. Linn och Stefano började super på banan men på hinder nummer 4 inträffade ett missförstånd som ledde till att Linn hamnade på halsen. Hon kom tillbaka upp i sadeln men då visade det sig att hon hade gjort illa axeln och fick utgå från klassen. Vid det laget var vi redan ganska uträknade men Linn och Erika gick in och räddade vår heder genom att göra en klockren felfri runda.

Det är ju på det här viset när vi fortfarande har så många ekipage i laget som är ovana vid att tävla så det är bara att ta nya tag till nästa vecka. Det är kul att se att ekipagen ändå utvecklas för varje gång vi tävlar och att det blir lugnare stämning i lägret hela tiden. Det är svårt för både häst och ryttare att prestera om de är spända och det är mycket nerver i omplopp på den här typen av tävlingar.

Tyvärr ser man många ekipage inne på banan som inte verkar vara riktigt redo för att tävla eller snarare för att hantera de situationer som uppkommer i spända lägen. Domaren idag var lite väl snäll tyckte jag och vi fick se alltför mycket sporrningar och spöslag på en del av ponnyerna. Det verkar vara dags att damma av en av ridsportens mest klassiska visdomar ”där konsten slutar tar våldet vid”. Mer träning, bättre ridning och en större förståelse för att man måste lära hästar att hoppa hinder på okända platser vore kanske på sin plats…